Valgud on meie keha jaoks fundamentaalsed – need moodustavad meie lihaste, naha, juuste, küünte ja luude struktuuri ning on hädavajalikud kõigi organite optimaalseks talitluseks. Keemilisest vaatepunktist on valgud makromolekulid, mis koosnevad aminohapete ahelatest, ning organism ei suuda kõiki vajalikke aminohappeid ise toota ega varuda. Seetõttu on optimaalsete valkude koguse tagamiseks vaja tasakaalustatud toitumist või toidulisandeid. Valk ei ole vaid sportlastele mõeldud toitaine: see toetab üldist tervist – aitab ensüümide ja hormoonide sünteesis, osaleb kudede parandamises ning toetab immuunsüsteemi.
Valgu manustamise optimaalne aeg sõltub sinu individuaalsetest vajadustest. Üldreeglina soovitavad enamik sportlasi ja treenereid juua pärast trenni valgušeigi, sest lihased vajavad kiireks taastumiseks aminohappeid. Uuringud näitavad siiski, et üksiktunnine “anaboolne aken” pärast pingutust ei ole nii range, kui arvati; olulisem on pidev vajaliku valgukoguse tarbimine kogu päeva vältel.
Kohe pärast treeningut: valkude ja süsivesikute tarbimine sel perioodil soodustab lihaskoe kiiret parandamist ja energiavarude taastamist. Valgušeik 30–60 minuti jooksul pärast harjutusi vähendab väsimust ja kiirendab taastumist.
Enne treeningut: väike valgurohke snäkk (nt vähese süsivesikute sisaldusega šeik) võib tagada treeningu ajal vajalikud aminohapped ja ennetada lihasvalkude lagundamist. Kui šeigid tekitavad puhitust, võib paar tundi varem söödud kerge valgupõhine eine (munad, jogurt) olla abiks.
Hommikul: pärast pikka paastu (uni) “laeb” valgušeik või valgurohke hommikusöök (munad, juust, tailiha) keha aminohappevarud uuesti täis ja käivitab ainevahetuse. Valgu tarbimine päeva alguses hoiab täiskõhutunnet ja võib toetada energiat hommikuse treeningu jaoks.
Enne magamaminekut: aeglase imendumisega valk (nt kaseiin) õhtul aitab organismi öö jooksul. Kaseiin seedub aeglaselt, varustades lihaseid aminohapetega mitme tunni vältel ja parandades lihaste taastumist.
Praktikas pole millal sa valku võtad nii tähtis kui kui palju ja mis kvaliteediga seda on. Spetsialistid rõhutavad, et päevane valgukogus (1,4–2 g/kg kehakaalu kohta aktiivsetele inimestele) on olulisem kui täpne kellaeg. Seega võta oma šeike siis, kui see sulle sobib – enne või pärast treeningut, hommikul või toidukordade vahel – vastavalt sinu päevakavale ja eelistustele.
Valgulisandid on sportlaste seas väga populaarsed paljude eeliste tõttu:
Kiirem lihaste taastumine: valkude aminohapped toetavad treeningu käigus kahjustunud lihaskiudude ülesehitust. Piisav valgu tarbimine pärast pingutust parandab mikrovigastusi ja muudab lihased tugevamaks ning vastupidavamaks.
Lihasmassi kasv: täieliku aminohappeprofiiliga valgud annavad organismile kõik koostisosad lihasvalkude sünteesiks. Järjepidevalt kõrge valgukogus (toidust või lisanditest) on lihaskasvu ja jõutõstjate/kehakultuurlaste soovitud “pump’i” jaoks ülioluline. Hüpertroofiat taotlejad peaksid päevas jõudma 1,6–2,0 g valku kehakilogrammi kohta.
Sooritusvõime ja energia säilitamine: lisaks struktuursele rollile võivad valgud olla teiseks energiaallikaks (süsivesikute puuduse korral) ja toetada vastupidavust. Treeningu ümbruses koos süsivesikutega tarbitud valgud annavad vajaliku energia ja kaitsevad koormuse ajal lihaseid.
Kogu organismi taastumise toetamine: kõrgem valgutarbimine parandab üldist taastumist pärast treeningut. Valk aitab ensüümide ja hormoonide (sh kasvuhormooni) sünteesis, tugevdab immuunsüsteemi ja toetab luutervist. Ka vastupidavusalade sportlased saavad valgulisanditest kasu lihasmassi kaitsmiseks.
Kaalulangetus (dieedi tugi): valgurohkem toitumine suurendab täiskõhutunnet ja kiirendab ainevahetust. Kaalulangetamisel aitab valk säilitada lihasmassi, takistades kehal lihaseid rasva asemel põletamast.
Kokkuvõte: valgulisandid pole ainult kulturistidele – need on igakülgsed, sobivad kõigile aktiivsetele sportlastele (nii jõu- kui ka vastupidavusaladel) ning aitavad taastada jõudu ja vastupidavust pärast treeninguid. Piisav valgukogus on kasulik kõigile, kes teevad regulaarselt füüsilist pingutust.
Proteiinipulbreid on mitut vormi, igaühel oma eelised sõltuvalt vajadustest:
Kontsentraat (WPC – whey protein concentrate): sisaldab umbes 70–80% valku, ülejäänu on süsivesikud (laktoos) ja vähene rasv. Kõige taskukohasem ja enamiku algajate põhivalik. Madal rasva ja suhkru sisaldus annab hea maitse ning laktoosi olemasolu võib soodustada aminohapete veidi aeglasemat vabanemist (veresuhkru stabiliseerimine).
Isolaat (WPI – whey protein isolate): täiendava filtreerimise tulemusel on valgusisaldus ~90% ning väga vähe laktoosi, suhkruid ja rasva. Tänu kõrgemale puhtusele imendub kiiresti ja sobib sportlastele, kes soovivad minimaalset süsivesikute ja rasva tarbimist, või laktoositalumatutele. Kuigi kallim, on isolaadil kõrge bioloogiline väärtus ja täielik aminohappeprofiil.
Hüdrolüsaat (WPH – whey protein hydrolysate): ensümaatiliselt “eelseedunud” valk, lagundatud väikesteks peptiidideks. Hüdrolüüsi tõttu imendub WPH äärmiselt kiiresti (umbes 15 minutiga) ja selle valgusisaldus on väga kõrge (90–100%). See on puhtaim vadakuvalgu vorm ja ergutab kiiret taastumist, kuid on kallim. Lisaks ei sisalda hüdrolüsaat laktoosi, sobides tundliku seedimise korral.
Märkus: Vadakupõhiste vormide kõrval on olemas ka taimsed valgud (herned, riis, soja) ja kaseiin. Need annavad kõik olulised aminohapped erineval määral ning valikut saab teha vastavalt toitumisele (vegan, laktoosivaba jne). Eesmärgist sõltuvalt valivad paljud sportlased valgusegud (nt vadak + kaseiin), mis tagavad nii kiire kui ka aeglase aminohapete vabanemise.
Valgulisandite turul on koostisainete kvaliteet ja tootmisprotsessid ülimalt tähtsad. Rahvusvaheliselt tuntud brändidest paistavad Multipower ja Z-Konzept silma saksa traditsioonide, kvaliteetsete toorainete ja tehnoloogilise innovatsiooniga.
Multipower (Saksamaa): asutatud 1977. aastal, sporditoitumise teerajaja ja proteiinibatooni leiutaja. Multipower rõhutab “kõrgekvaliteedilisi ja suurepärase maitsega proteiinitooteid”. Valikusse kuuluvad vadakuvalgu pulbrid, valmisseigid, proteiinibatoonid ja vegansed valikud – kõik hoolikalt valitud koostisosadest ja üle 40 aasta kogemusega. Klientide arvustused toovad esile meeldivad maitsed (vanill, šokolaad, maasikas jm) ja kaasaegsed tootmistehnoloogiad, mis tagavad hea lahustuvuse ja biosaadavuse.
Z-Konzept (Saksamaa): suhteliselt uus bränd, keskendub sportliku taastumise optimeerimisele. Loodud Reiner Zirkelbachi poolt, kes on endine Multipoweri ja Weider Germany juht, tuues aastakümnete kogemuse oma tippbrändi. Z-Konzept esitleb end kui “Premium quality from Germany”, rõhuasetusega taastumisel ja sooritusel. Tooted (šeigid, batoonid, liigeste lisandid jm) on hinnatud suurepärase valgukvaliteedi, nutikate süsivesiku- ja vitamiinisegude ning heade maitsete poolest. Paljud sportlased valivad Z-Konzepti teaduspõhiste valemite ja läbipaistva märgistuse (looduslikud koostisosad, ilma tarbetute lisanditeta) tõttu.
Nii Multipower kui ka Z-Konzept pakuvad saksa kvaliteedigarantiid: saasteainete testid, BGN/BSCG standardid ja EL-sertifikaadid. Lisaks pööravad mõlemad brändid tähelepanu maitsele ja tekstuurile, et šeigid oleksid meeldivad ja kergesti joodavad.
Algajad: Kui oled jõusaalis alustaja, tasub alustada lihtsatest ja soodsatest lisanditest. Vadakuvalgu kontsentraat (whey) või mõõduka süsivesikute sisaldusega isolaat on sageli sobiv valik. Alusta 20–30 g päevas, näiteks vahetult pärast esimest treeningut. Nii näed taastumise eeliseid ilma liigse toitainete tarbimiseta. Jälgi alati, et saavutaksid oma päevase valgukoguse (soovitavalt 1,4–1,8 g/kg aktiivsetele). Järk-järgult võid lisada teise portsjoni või väikese šeigi toidukordade vahel, kui toidust üksi jääb väheks.
Edasijõudnud: Kogenud ja intensiivselt treenivad sportlased vajavad rohkem. Soovitused:
Suuremad ja varieeritumad doosid: mitu šeiki päevas (nt üks pärast trenni, üks enne und, vajadusel süsivesikutega intra-workout segu).
Kõrgema kvaliteediga valgud: vali isolaadid ja hüdrolüsaadid kiireks aminohapete kättesaadavuseks. Kombineeri allikaid (vadak + kaseiin + taimne valk), et pikemas plaanis saada täielik profiil.
Täpsed arvutused: kohanda valgu/süsivesikute suhet eesmärgi järgi (nt rohkem süsivesikuid pärast trenni vs. “puhas” valk õhtul). Väga intensiivsete treeningute korral sihi kuni 2 g/kg päevas.
Täiendavad lisandid: lisaks valgule kasutavad edasijõudnud tihti kreatiini, BCAA-sid, glutamiini jm, mis võimendavad valgu toimet.
Igal juhul vali tooted selgete doseerimisjuhiste ja hea maitsega – järjekindlus on võtmetähtsusega. Alustuseks piisab lihtsast kontsentraadist (nt Multipower Whey 100%) ja mõnest proteiinibatoonist vahepalaks. Edenedes võid lisada isolaate, hüdrolüsaate ja premium taimseid valke (nt Z-Konzept).
Milline valk on algajale parim?
Üldiselt soovitatakse algajale vadakuvalgu kontsentraati (WPC): see pakub täielikku aminohappeprofiili taskukohasema hinnaga. See katab sinu põhivajaduse ilma liigsete muredeta. Kui oled laktoositalumatu või vegan, vali isolaadid (90%+ valku) või taimne valk, nagu hernes/soja. Oluline on järjepidev tarbimine – vali lihtne toode hea maitse ja lahustuvusega (nt Whey 80 või WPI 90).
Mis vahe on vadakuvalgu (kontsentraat) ja isolaadi vahel?
Vadaku kontsentraat (WPC) sisaldab ~70–80% valku, ülejäänu on süsivesikud (peamiselt laktoos) ja väike kogus rasva. Isolaat (WPI) läbib täiendava filtreerimise, saavutades ~90% või enam valku ning väga vähe laktoosi/rasva. Praktikas annab isolaat rohkem valku portsjoni kohta ja sobib paremini laktoositundlikele, kuid on kallim. Mõju lihastele on sarnane seni, kuni saavutad vajaliku päevase valgukoguse.
Kas võin valku tarbida, kui ma ei tee sporti?
Jah, valk on oluline toitaine kõigile, mitte ainult sportlastele. Kui sa ei tee intensiivset trenni, kata esmalt vajadus tasakaalustatud toiduga (liha, kala, munad, piimatooted, kaunviljad). Ilma füüsilise koormuseta pole valgulisandid kohustuslikud, kuid võivad olla kasulikud ebatervislike näkside (šokolaad, krõpsud) asemel. Need võimaldavad lisada kiiresti valku ilma liigsete kaloriteni. Istuva eluviisi korral pole tavaliselt vaja ületada ~0,8–1,0 g/kg. Kui su toidus on puudujääke (nt taimetoitluse korral), võib valgušeik aminohapete tarbimist tõhusalt täiendada.